Intercontinental Journal on Physical Education
ISSN 2675-0333

http://www.ijpe.periodikos.com.br/article/5ec976af0e88254c62735aba
Intercontinental Journal on Physical Education<br> ISSN 2675-0333
Original Article

Naturally fermenting gastronomy: using concepts and techniques of natural fermentation in the training of new gastronomy professional

Marcelo Chiacchio

Downloads: 5
Views: 636

Abstract

This work presents the natural fermentation and demonstrates that there is interdisciplinarity aimed at the formation of new gastronomy professionals, marked both by the historicity of the construction of their knowledge and also by the thinking in the world of work, in which the demands of a critical and sustainable formation enter in constant shock with the pragmatic demands of the market. The text addresses cultural rehabilitation with a focus on the natural fermentation of food for a healthy and economically viable and attractive kitchen, which is opposed to industrialized food, the poor diet of the capitalist world. The practice of the new gastronomy professional must historically and culturally permeate this process in its creation and formation, understanding and dominating the action of natural bioconservatives, beneficial agents for food and our organism, avoiding food intolerances, allergies, inflammations and diseases that may appear with naturally unfermented foods. There is an exposition of concepts, techniques, and practices of how natural fermentation enables a more sustainable cuisine in all areas of gastronomy, requiring an interdisciplinary approach in the teaching and learning process, based on Piaget's teachings. Whatever the form, the area of ​​interest for the professional in training, contemporary cuisine must involve the full use and reuse of food, which has among its important consequences the conservation of biodiversity, protection of endangered animal and vegetable species, and valorization of agriculture and local livestock, waste reduction, healthy food intake and maximum use of ingredients.

Keywords

Natural fermentation; sustainable cuisine; cultural rehabilitation of food; integral reuse of food; mechanical cooking; interdisciplinarity in gastronomy

References

BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Guia alimentar para a população brasileira. 2. ed. Brasília : Ministério da Saúde, 2014. Disponível em: <http://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/guia_alimentar_populacao_brasileira_2ed.pdf>. Acesso em: 5 dez. 2018.

BRITO, Vanessa. Restaurante Mariza. Centro de Sustentabilidade Sebrae, Cuiabá, 3 nov. 2017. Casos de Sucesso. Disponível em: <http://sustentabilidade.sebrae.com.br/sites/Sustentabilidade/Para%E2%80%93sua%E2%80%93Empresa/Casos%E2%80%93de%E2%80%93sucesso/Restaurante-Mariza>. Acesso em: 5 jan. 2019.

CAMARGO, Luiz Américo. Pão nosso: receitas caseiras com fermento. São Paulo: Senac São Paulo, 2018.

CASALI, Lisa. Cozinhando sem desperdício – Receitas sustentáveis para o gourmet consciente. São Paulo: Alaúde, 2013.

COMIDA de verdade. Produção: Rita Lobo e Carlos Monteiro. São Paulo: Panelinha. Rita Lobo e o professor Carlos Monteiro, coordenador do Guia alimentar para a população brasileira, ensinam os princípios que garantem uma alimentação saudável. 2016. Dez vídeos. (1h18min12s). Disponível em: <https://www.youtube.com/playlist?list=PLx-RfqJiTFaqc8_ei1-eHVBNB32hyP9aQ>. Acesso em: 5 dez. 2018.

GLOBO RURAL. Como fazer compostagem em apartamento. Marcos José de Abreu, agrônomo do Cepagro, responde à espectadora Taciana Damas como manejar resíduos orgânicos em apartamento e produzir o próprio adubo. São Paulo, 19 out. 2014. (5 min). Disponível em: <https://www.youtube.com/watch?v=obR8woHilgo>. Acesso em: 2 jan. 2019,

KATZ, Sandor Ellix. A arte da fermentação. São Paulo: Tapioca / Sesi São Paulo, 2014.

KATZ, Sandor Ellix. Fermentação selvagem. São Paulo: Sesi São Paulo, 2018.

KAYSSER, Erick. Larousse dos pães. – 80 receitas salgadas e doces com passo a passo ilustrado. São Paulo: Alaúde, 2017.

LIMA, L. O. A construção do homem segundo Piaget. São Paulo: Summus, 1984. p 17-45.

Maratona do fermento natural. Produção: Luiz Américo Camargo. São Paulo: Panelinha. Luiz Américo Camargo, autor de Pão Nosso, ensina a preparar o fermento natural, base do melhor pão que se pode fazer em casa. 2015. Oito vídeos (18min14s). Disponível em: <https://www.youtube.com/playlist?list=PLx-RfqJiTFarYja3qATEDkgcpC-jdUKwp>. Acesso em: 8 dez. 2018.

Organização Pan-Americana da Saúde. Alimentos e bebidas ultraprocessados na América Latina: tendências, efeito na obesidade e implicações para políticas públicas. Brasília, DF: OPAS; 2018. Relatório.

PARAGUASSU, Lisandra. Tradição na Coreia, Kimchi faz sucesso no Brasil. Estadão, São Paulo, 17 maio 2012. Seção Internacional (Seul). Disponível em: <https://www.estadao.com.br/noticias/geral,tradicao-na-coreia-kimchi-faz-sucesso-no-brasil-imp-,4980>. Acesso em: 2 jan. 2018.

PIAGET e sua mente maravilhosa. A mente é maravilhosa, Salamanca, 31 jul. 2017. Disponível em: <https://amenteemaravilhosa.com.br/piaget-teoria-aprendizagem/>. Acesso em: 5 dez. 2018.

PIAGET, Jean. Para onde vai a educação?. Rio de Janeiro: José Olimpio, 2007.

Professores em Ação. Resenha PIAGET, Jean. Para onde vai a educação?. Blog Professores em ação, Mogi-Guaçu, 17 jan. 2010. Disponível em: <http://professoresacaomogiguacu.blogspot.com/2010/01/15-piaget-jean-para-onde-vai-educacao.html>. Acesso em: 20 dez. 2018.

Restaurante adota horta orgânica própria e conquista clientes. Terra, São Paulo, 29 jan. 2018. Notícias. Disponível em: <https://www.terra.com.br/noticias/dino/restaurante-adota-horta-organica-propria-e-conquista-clientes,34f8a17692760e7fd75cf863d2fa5227k5lnvw9a.html>. Acesso em: 5 jan. 2019.

SANTOS, Vanessa Sardinha dos. A importância das bactérias. Escola Kids, Goiânia, 2018. Seção Ciências. Disponível em: <https://escolakids.uol.com.br/ciencias/importancia-das-bacterias.htm>. Acesso em: 2 jan. 2019.

SUPER size me: a dieta do palhaço. Direção: Morgan Spurlock. Roteiro: Morgan Spurlock. Elenco: Morgan Spurlock, Daryl Isaacs e Chemeeka Walker. Manhattan, NY: The Con company, 2004. 1 filme documentário (100 min.), son., color, 35 mm. Disponível em: <https://www.youtube.com/watch?v=ziHI2d6rb60>. Acesso em: 15 dez. 2018.

THE SLOW BAKERY. Apresentação. Disponível em: <https://www.theslowbakery.com.br/o-processo-slow>. Acesso em: 10 dez. 2018.

Alimentos in natura, processados e ultraprocessados: conheça-os e entenda as diferenças. eCycle, São Paulo. Matérias. Disponível em: <https://www.ecycle.com.br/component/content/article/62-alimentos/3907-o-que-sao-alimentos-processados-qual-a-difenreca-entre-in-natura-minimamente-processado-processado-ultraprocessado-impactos-na-saude-ambiental-social-cultural-alimentacao-saudavel-industria-de-alimentos-reeducao-alimentar-alimentos-industrializados.html>. Acesso em: 27 dez. 2018.


Submitted date:
03/27/2019

Accepted date:
05/10/2019

5ec976af0e88254c62735aba ijpe Articles
Links & Downloads

IJPE

Share this page
Page Sections